Magyar Termék logo HACCP logo HU 607 EK logo

Kecskeméti László - Gorzsai Húsüzem

Töltött káposzta

Töltött káposzta

 Hozzávalók (8 db nagyméretű töltött káposzta):

  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
  • 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) 
  • 1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
  • 20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
  • 10dkg füstölt szalonna 
  • 10 dkg füstölt paprikás kolbász 
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma 
  • 1 – 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babér levél
  • 1 db csípős piros paprika
  • 2 kk piros paprika 
  • 2 dl tejföl
  • só, bors, petrezselyem vagy kapor (bár ezt télen nem nagyon lehet kapni -a melegebb időkben készített töltött káposztához viszont kiváló fűszer)

Előkészítés:

Vásárolj meg mindent az elkészítés előtti napon. Este áztasd be a füstölt húst és másnap főzd meg félig. Hagyd a levében kihűlni. Ha édes káposzta levelellel készíted, forrázd le, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni. (Egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább.) A rizst párold meg – kétszer annyi víz kell hozzá. A szalonna felét szeleteld fel vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is vagdald fel nagyobb darabokra. A szalonna másik felét vágd fel kockákra. A hagymát is vágd össze apróra, a fokkhagyma gerezdeket zúzd szét. Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit mosd ki.

A töltelék elkészítése: 

A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod. Hozzáteszed a párolt rizst, megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét. Az egészet összekevered, közepébe lyukat készítesz és beleütöd a tojást. Összekevered mégegyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod. Becsomagolod a káposzta levelekbe (két szélét felhajtod és feltekered).

Összeállítás és főzés:

Egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét. ráhelyezed a töltelékeket, közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod és az egészet betakarod a káposzta másik felével. Beleteszed a babér levelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező). Ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a piros paprika másik felét és valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod), 2 – 3 ujjnyi legyen a folyadék és lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel. 

Tálalás:  

Egy nagyobb tálra kiszeded a káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted. Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a “kakastarélyok” a töltelékek tetején. Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, aki kenyérrel szereti.